Rendszerüzenet
kapcsolat
Magyar Református Diaszpóra Központ
4026 Debrecen, Füvészkert u. 4.
diasporakozpont@reformatus.hu

Argentínai Magyar Református Egyház

BENEDEK LÁSZLÓNÉ MICSINAY MÁRIA
FŐGONDNOK

AZ ARGENTÍNAI MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZ TÖRTÉNETE


1937-től kezdve Nt. Hamary Dániel missziós lelkész foglalkozott Buenos Airesben és a környékén élő református hívekkel.
1948 augusztusában érkezett Argentínába az Erdélyben született Nt. Demes Péter református lelkész.
Áldásos munkássága révén 1949. április 22-én került sor a Buenos Airesi Magyar Református és Evangélikus Közösség alapító értekezletére.
1949-től kezdve a San Pablo anglikán templomban, Palermoban, a fővárosi Charcas utca 4670 szám alatt rendszeresen tartott istentiszteleteket, 1952-ben első ízben konfirmációt és több alkalommal esküvőt is.


Nt. Demes Péter esketi Juhos Gézáékat


A feljegyzések szerint 1949-ben 72 család vett részt az istentiszteleteken.
1952-ben az evangélikus hívek lelkigondozását a Svédországból érkezett Nt. Leskó Béla vette át. A Református hívekkel továbbá is Péter bácsi foglalkozott, amíg 1953 végén megérkezett Nt. Nagy Balázs Dezső.
Az Argentínai Magyar Evangéliumi Református Keresztyén Egyház 1956. június 24-én alakult meg hivatalosan.

Észak-amerikai református egyházak hathatós segítségével 1958-ban megvásárolta a Ramón Freire utca 1739 szám alatt lévő gyönyörű ingatlant, a fővárosban, Belgrano negyedben, amely Kronfuss János híres magyar
építész műve, és amely 1958 és 2011 között, 53 éven keresztül volt a Református Egyház székháza.
Időközben, 1957. július 15-én sor került az egyházközség jogi elismerésére. Szervezeti formája KIEMELTEN KÖZHASZNÚ INTÉZET.


Belgranoi székház

Megalakulása óta lelkipásztoraink: Nt. Balázs Dezső (1953-1964), Nt. Szabó Imre (1964-1987), Nt. Kotsis István (1987-1991),
Nt. Sütő Gyula (1993-2003). 2004-től 2008 decemberéig Nt. Tóth Kristóf és felesége Tóthné Bede Krisztina látták el a lelkipásztori szolgálatot.
A lelkészek alkalmi távolléte alatt, vagy lelkészváltás között több alkalommal presbiterek hirdették az igét: Szabó Miklósné dr. Nagy Sarolta,
Dobosi Szabó László, Benedek László és Schirl Nándorné Képes Ilonka néni. 2003 után pedig Rev. Gabriel Miraz és Rev. David Calvo,
és 2010 óta Nt. Écsi Gyöngyi és Rev. David Calvo.

 
Nt. Demes Péter

 
Nt. Nagy Balázs Dezső

 
  Nt. Sütő Gyula


Főgondnokaink: Fáy István (1949-től), Babolczy Borbély Sándor (1956-1959), Bonczos Miklós (1959- 1960), id. Pataky László(1960-1964),
Orbán László(1964-1966), Bonczos Miklós (1966-1971),
Szabó Miklósné dr. Nagy Sarolta (1971-1977), Benedek László(1977-1997), ifj. Pataky László(1997-2011) voltak,
és 2011 óta Benedek Lászlóné Micsinay Mária.
Az Egyház fénykora létszám szempontjából az 1950-es évek második fele és az 1960-as évek voltak.
Egy példa: 1958-ban az egyháztagok létszáma 454 volt. Az év folyamán 63 alkalommal volt istentisztelet, 36 alkalommal bibliaóra.


Nt. Nagy Balázs Dezső esketi ifj. Benedek Lászlót és Micsinay Máriát — 1969. január 22.


Nt. Nagy Balázs Dezső - 1957. november 17. református ifjúsági fellépés

Nt. Szabó Imre indította el a szombati iskolát, amely 1965-tól 1971-ig működött. Tanárok: Szabó Miklósné Sári néni, Schirl Nándorné Ilonka néni, Nt. Szabó Imre, Gyányi Magda, Benedek Lászlóné Marika és Képíró Magdi. Akkor már működött vasárnaponként a Zrínyi Ifjúsági Kör, de mivel a két hétvégi iskola harmonikus kapcsolatban állt egymással, több család mindkettőbe küldte a gyermekeit.


Református templomban Sári néni a magyar iskola diákjaival


Konfirmáció — legifj. Benedek László, Mahlmann Szilvia, Juhos Mónika — 1974. december 25.


Benedes Zsuzsi részt vesz a kultúresten — 1979. március

Nt. Sütő Gyula 10 évig töltötte be a lelkészpásztori szolgálatot. 2003. március 9-én az istentisztelet után megtartott presbiteri gyűlésen a presbiterium megszavazta, hogy újabb két évre felkéri a lelkészpásztori szolgálatra és hogy megünnepeljük 10 éves hűséges szolgálatát.
Aznap délután 3 órakor magához hívta az Úristen. „Pásztor nélkül maradt a nyáj”.


Meghívó Nt. Sütő Gyula beiktatására — 1993.




Nt. Sütő Gyula gyászjelentése — 2003.

Schirl Pál presbiter sok éven keresztül, nagy odaadással és lelkesedéssel rendezett magas színvonalú zenei estéket.


Koncert — Panzone Ronan Inés, Ronan Jacinto, Schirl Pál

Nt. Écsi Gyöngyi 2010-ben jött először hozzánk, közénk mint lelkipásztor. Azóta már tizenegyszer teljesített általában évi 5 hetes szolgálatot.


Vidám presbitérium Nt. Écsi Gyöngyivel

Idén, a karantén beállta óta havonta kétszer tart zoomos istentiszteletet. Az istentiszteletek a református liturgiát követik, de teljesen ökumenikus szellemüknek köszönhetően felekezeti különbség nélkül vesznek részt rajtuk reformátusok, evangélikusok és katolikusok egyaránt.

Az évek folyamán a Református Egyház sok vendéget fogadott: Nt. Tőkés László és felesége 1996-ban voltak vendégeink, dr. Nt. Csiha Kálmán pedig 1998-ban és 1999-ben.


Nt. Tőkés László Buenos Airesben, Benedek László főgondnok, Nt. Tőkés László, felesége, Joó Edith,
Nt. Sütő Gyula, Pataky Valéria — 1996. április 14.




dr. Nt. Csiha Kálmán Buenos Airesben, 1998. március 15.




Dr. Nt. Csiha Kálmán Chacoban a mataco indiánokkal — 1999. augusztus


2011 decemberében került sor a Belgranoi székház eladására.
Az évek folyamán a hívek létszáma folyamatosan csökkent, részben elvándorlás, részben beolvadás következtében. Önerőből már nem lehetett fenntartani a nagy ingatlant.
Argentína egyre nehezebb gazdasági helyzete lehetetlenné tette, hogy a megmaradt hívek hathatósan hozzá tudjanak járulni az egyszerű működtetéséhez, nem beszélve a karbantartásról.


Belgranoi székházban

A 800 négyzetméteres székház kiürítése 9 hónapot vett igénybe. Minden szerdán kora délutántól késő estig többen ezzel foglalkoztunk. Amikor nekikezdtünk, úgy tűnt, hogy meghaladja az erőnket.
2012-ben vásároltunk új, jóval kisebb, de szép, barátságos otthont Buenos Aires egyik északi külvárosában, Olivoson.


Református templom, az új székhely

2013. június 16-án került sor az új hajlék felszentelésére. Erre az eseményre a Református Egyház meghívta Nt. Écsi Gyöngyi lelkésznőt, aki kihansúlyozta, hogy „milyen nagy esemény egy templomavatás, hiszen a templom földi és egyben égi otthon, itt az Úr a házigazda, akinek a szeretete soha el nem fogy”. Szerényebb körülmények között, de szép, barátságos környezetben, Isten segítségével
igyekszünk elegett tenni a Református Egyház céljának és rendeltetésének, amely Isten igéjének hirdetése és az Evangélium szerinti szociális szolgálat.

Igyekszünk minél szélesebb körben folytatni jótékonysági munkánkat: gyógyszerrel, ruhaneművel, anyagiakkal. Rendszeresen támogatjuk a Magyar Segélyegyletet.
Székhelyünket szívesen bocsájtjuk rendelkezésre kulturális események céljára, iskolai rendezvényekre is.


Úrvacsorára készülve

Békevár vagyunk.
Dsida Jenő „Templomablak” című versében kifejtett gondolatok szerint igyekszünk élni és cselekedni:
Ó, titkok titka:
a földön itt lent
belülről nézzen
mindenki mindent,
szemet és szívet
és harcot és békét!
Áldja meg az Úr,
áldja meg az Úr
a belülről látók
fényességét!

Parányi végvár vagyunk, ahogy Sík Sándor mondja „Az Acélember” címűversében:
„Bennünket ide állítottak, állunk!”
Soli Deo Gloria.


MAHLMANN IMRÉNÉ RICHTER IRÉNKE TANÚBIZONYSÁGA A 60. ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL


Kedves Testvéreim!

Mi, magyarok, ősidőktől fogva Egy Élő Istent imádó nemzet vagyunk. Addig, amíg más népek minden dombra várakat építettek, mi minden kis faluba fehérre meszelt kis templomot. Ezt a hagyatékot magunkkal visszük akármerre is sodor a sors. Azért itt Argentínában, az új hazánkban is igyekeztünk hajlékot építeni, ahol összegyűlhettünk Istenünket és Megváltónkat tisztelni és imádni.

Nem olyan régen búcsúztunk el Ramón Freire-i, 1956-ban alapított templomunktól, ahol több mint fél évszázadon keresztül hallgattuk Isten igéjét. Áldjuk az Urat, Istenünket, hogy utána adott nekünk egy új otthont, egy kis “fehérre meszelt“ népi kincseinkkel díszített templomot.

Hálával ünnepeljünk és gondoljunk hálás szívvel Isten igéretére, amely gyülekezetünkben megvalósult. Gondoljunk vissza sorra lelkipásztorainkra, akik igaz szívvel, hűségesen, buzgalommal hirdették az evangélium igazságát és erősítettek hitünkben.

Hatvan év… sok idő, sok minden belefér. Hányszor kereszteltünk, konfirmáltunk… mondtunk “IGENT” szeretett párunknak… kísértük el szeretteinket utolsó útjukon.
De nem csak Isten igéjét ápoltuk, hanem magyarságunkat, szép anyanyelvünket, kultúránkat, és adtuk tovább gyermekeinknek a szombati iskolában, ahol verseket, dalokat tanultak a hittan és számtan mellett.
Említsük meg a havi kultúresteket, ahol a szép zene hallgatása után baráti és testvéri körre találtunk.

Mindez azt bizonyítja, hogy ez a 60 év megtelt hasznos munkával és hogy egy ÉLŐ gyülekezet vagyunk, az ÉLŐ ISTEN lakhelye, az igazságnak oszlopa és fundamentuma… Pál Apostol szerint (1.Tim.3,15) minden dicsőség az Úré legyen és hálálkodjunk neki igaz szívvel, mert
“Boldogok akik az Ő házában lakoznak “(83. Zsolt).

Szerényen mondjunk hálát és köszönetet Istennek, és vigyük magunkkal ezt a gondolatot Isten ígéretével:
“Nem jönnek mindig derűs szép napok,
De én minden napon veletek vagyok.”

Áldás, Békesség!

Mahlmann Imréné Richter Irénke

Olivos, 2016. június 26.


VARGÁNÉ TORDAI NUSI TANÚBIZONYSÁGA A 60. ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL

Kedves Testvéreim!

A mai vasárnap hálát adni jöttünk össze a Te templomodban, felséges Atya Isten! Hálákat adni, hogy 60 éve adtál nekünk saját templomot, ahol összejöhettünk, ide gyűjtötted össze a híveket, és megtartottad őket. Oh, könyörgünk, tartsd meg ezután is! 

Rendeltél jó, hű pásztorokat. Előbb 1937-ben Háry Dániel missziós lelkész gyűjtötte a híveket, Buenos Airesben, Coronel Suárezben, Chacoban. Utána Nagy Balázs Dezső és felesége Erzsóka szeretettel vezette egyházunkat, összegyűjtve a gyerekeinket, hitre és magyarságuk megtartására nevelte, most már saját egyházunkban, amit amerikai hívek segítségével vettünk meg 1958-ban, a Ramón Freire 1739 szám alatt, Belgranoban.
Nagy Balázsék távozása után Szabó Imre mély hitű, igazi lelkipásztor, aki súlyos betegsége miatt vonult vissza, sokat tett egyházunkért. Hívei és a fiatalok szeretete vette körül.
Utána Kotsis István 4 évig, majd Sütő Gyula, drága, jó lelkészünk, valláskülönbség nélkül látogatta, gyűjtötte a híveket erején felül, mindhaláláig. Utána Tóth Kristóf és felesége Krisztina, szintén lelkésznő, tartott bibliaórát és mindenben segített.

Hála legyen jó főgondnokainknak, akiknek segítsége, vezetése igen fontos volt a nehéz munkát sikeresen végezni, mint Tallódi Károly, Orbán László, dr. Bonczos Miklós, dr. Szabó Miklósné Sárika, id. Pataky László, Benedek László, ifj. Pataky László, és azóta nagy hozzáértéssel Benedek Marika, akinek oroszlán része van a fel nem becsülhető munkájába, ami nélkül megszűnt volna egyházunk.
Adja Isten, hogy tovább vezesse hű munkatársaival, Puricelliné Szabó Évával, Képíró Magdival és még sok másokkal, akiknek vezetése alatt tovább folyik a munka.

Köszönjük az argentin lelkészeknek akik szeretettel végeztek lelki szolgálatot, mint Gabriel Miraz és a drága David Calvo lelkipásztor, aki magas kora ellenére hűséggel szolgál ma is.

Köszönjük Écsi Gyöngyinek, aki messziről jön hozzánk új olajat tölteni a pislogó mécsesbe, hogy világítsa az utat, ami Istenhez vezet, mindig feléd Uram, mindig feléd.

Női egyesületünk alapítója, dr. Bonczos Miklósné Pirike vezetésével a nőegylet sok áldásos munkát végzett szociális téren sok sok éven át. Schirl Nándorné Ilonka hosszú éveken keresztül tartottbibliaórát, többször prédikált, …

Most hálaadással énekeljük el a 105. zsoltárt: Adjatok hálát az Istennek, imádkózzatók szent nevének, hirdessétek dicséretét és minden jó téteményét, beszéljétek a nép előtt nagy csudáit, melyeket tett.

Buenos Aires, 2016. június 26.