Rendszerüzenet
kapcsolat
Magyar Református Diaszpóra Központ
4026 Debrecen, Füvészkert u. 4.
diasporakozpont@reformatus.hu

Beszámoló a NYEMRLSZ Alapítvány 2024. augusztus 22-25 között tartott hittudományi tanácskozásáról

„Egy nyáj, egy pásztor” János 10, 16.

A NyEMRLSz Alapítvány hittudományi tanácskozásáról 2024. augusztus 22 – 25
Sion Hegye Református Konferencia-központ Tahi

A Nyugat-Európában élő magyar reformátusok missziói küldetése ökumenikus keretek közt megtartani a Kárpátmedencén túli óriási magyar református szórványt. Elkötelezett szemléleti vetületeit immár 1985 óta évente szervezett hittudományi tanácskozások tartják napirenden.

Az európai diaszpóra szolgálat kérdésfelvetéseit Csoma Áron, a Confessio felelős szerkesztője moderálásával félnapos interaktív ülés keretében jártuk körbe. A szórvány-gondozás jövőbeli lehetőségeiről, a protestantizmus közös vetületeiről Sógor Csaba, a Magyarországi Református Egyház (MRE) külügyi főtanácsadója közreműködésével vajúdtunk: önazonosság, megerősítés, netán feladás? A szórványgondok fölkért rendszerezőjeként Erdei Árva István, ref. lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület havilapja, a Harangszó felelős szerkesztője tartott előadást. Az idevonatkozó kérdések továbbgörgetésével kerestük a lehetséges megoldásokat. Előítéletektől mentesen beszélgettünk a presbiterképzésről, vizitációról, az egyházfegyelem megosztó gondjairól is. Krasznai Andrea, ref. lelkipásztor, a Liszt Ferenc repülőtér lelkigondozója pedig beszámolt missziói munkájáról.

Fontos kérdésként került napirendre, hogy a jövőben miként vehet részt az egyház a közéletben úgy, hogy hiteles és egyetemes örömhírt közvetítő mivoltában, valamint lelkigondozói, tanítói és prófétai szolgálatában sem sérüljön. A NyEMRLSz elfogadhatatlannak tartja az Európai Protestáns Egyházak Közössége Tanácsa nevében megjelent elmélkedést a „nemi hovatartozás – szexualitás - házasság – családról”. A bibliai rend létjogosultságát erősíti meg Visky S. Béla erdélyi magyar református lelkész, kolozsvári teológiai tanár és szakíró megfogalmazásában, hogy férfi és nő szeretetkapcsolata a tartós, monogám házasságban teljesedjen ki. Ez teremt lelki, érzelmi, jogi és anyagi biztonságot mind a szülők, mind gyermekeik számára.

Rendhagyó megemlékezésre került sor a gályarab prédikátorokról Roboz Péter, tábori ref. lelk. előadásában, a Pozsonyi vértörvényszék 350 évvel ezelőtti gályarabságra ítélt 40 sziklaszilárd hitű prédikátor sorsáról, ekképp kapcsolódva a magyar protestantizmus múltban gyökerező vetületeihez.

Kiemelt pont volt a Pándy-Szekeres házaspár friss tájékoztatása a háború sújtotta Kárpátalján folyó szeretetszolgálati tevékenységről. Gál Erika a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója a szemtanú bizonyságával számolt be helytállásukról és munkavégzésükről.

A nagyvilág szórványreformátusságának kutatási és irattári anyagmegőrzésére létrejött debreceni Magyar Református Diaszpóra Központ működését ismertette Dr. Kocsis Attila igazgató, ahol már 2023-ban megőrzési letétbe került a párizsi gyülekezet irattára.

Vezetői Tanácskozásunkon sorra vettük gyülekezeteinket, megbeszéltük gondjainkat, örömeinket és a jövőbeli feladatainkat.

Hálás köszönet a MRE-nak a Kárpát-medencei meghívottjaink vendéglátási támogatásáért.



A kiadvány hiteléül:

bekassyan@gmail.com