Rendszerüzenet
kapcsolat
Magyar Református Diaszpóra Központ
4026 Debrecen, Füvészkert u. 4.
diasporakozpont@reformatus.hu

Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége

Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége
Federation of Hungarian Protestant Congregations in Western Europe
Bund Ungarischer Protestantischer Kirchengemeinden in Westeuropa




MEGALAKULÁS – CÉLOK – TAGSÁG

A Nyugat-Európában működő magyarnyelvű protestáns gyülekezetek a 21. század hajnalán, 2000-ben elhatározták, hogy a lelkigondozói munka előmozdítása, az egymással való kapcsoltok fokozottabb ápolása és érdekeik képviselete céljából létrehoznak egy közös szervezetet. Ez a szervezet a meglevő, vagy alakuló protestáns, református vagy evangélikus gyülekezetek, szövetségek, valamint a református és az evangélikus lelkigondozói közösségek önállóságát tiszteletben tartja.

A Nyugat-Európai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetsége (a továbbiakban: Szövetség) a Kárpát-medence országain kívül, Európában működő, magyar nyelvű, protestáns gyülekezetek önkéntes társulása, amely a svájci polgári jog szerinti egyesületként áll fenn. Székhelye a mindenkori elnök/vagy társelnök székhelye.

Jelenleg (2024) a Szövetséghez Nyugat-Európában 7 ország 17 szolgálati területén 51 külhoni magyar református/evangélikus/protestáns diaszpóra gyülekezet tartozik. 2020-tól a Szövetséghez minden évben új gyülekezetek csatlakoztak. 2024-ben további két új taggyülekezet csatlakozását fogadja el az éves közgyűlés.

A Szövetség minden egyházi vagy világi szervezettől független. Célkitűzései a következők:

• A magyar nyelvű istentiszteletek, lelkigondozás és az egyházi élet elősegítése a Kárpát-medence országain kívül, Európában működő protestáns gyülekezetekben.
• A gyülekezetek egymás közötti kapcsolatainak elősegítése.
• Tanácskozás a gyülekezeteket érintő kérdésekről.
• Kölcsönös tájékoztatás és teológiai továbbképzés.
• A felekezetek közötti együttműködés (ökumené) előmozdítása.
• Közös nyugat-európai munkaágak (pl. Ifjúsági Konferencia, sajtó) támogatása.
• A taggyülekezetek érdekeinek – velük egyetértésben történő – képviselete a magyar és külföldi egyházak és világi szervezetek irányában.

A Szövetség tagsága: rendes és rendkívüli tagság.

• Rendes tag lehet az a gyülekezet, amelyben a hívek magyar nyelven hallhatják Krisztus evangéliumát és a reformáció öröksége szerint részesülhetnek a keresztség és az úrvacsora szentségében. Amennyiben egy országban több magyar gyülekezet egy közös szervezetbe (szövetség, lelkigondozói szolgálat) tömörül, úgy ez a szervezet lehet a Szövetség tagja, amely saját taggyülekezeteit képviseli.
• Rendkívüli tag lehet az a személy, aki a Szövetség célkitűzéseivel egyetért és aki a magyar nyelvű lelkigondozás érdekében jelentős tevékenységet fejt ki.
• A Szövetség tagjaivá válnak azok a gyülekezetek, ill. gyülekezeti szövetségek (szolgálatok), amelyek annak célkitűzéseit elfogadják és meghatalmazott elöljáróik a belépési nyilatkozatot aláírják. Új tagok felvételéhez az elnökség javaslata és a közgyűlés határozata is szükséges.

Honlap: https://www.credo-hu-we.org/

Elnökség elérhetősége: https://www.credo-hu-we.org/elerhetosegeink/

Vezetőség: https://www.credo-hu-we.org/vezetoseg/

Taggyülekezetek: https://www.credo-hu-we.org/taggyulekezetek/