Rendszerüzenet
kapcsolat
Magyar Református Diaszpóra Központ
4026 Debrecen, Füvészkert u. 4.
diasporakozpont@reformatus.hu

A Kálvin Egyházkerület

Krisztus Egyesült Egyháza Kálvin Egyházkerület

Amerikai Egyesült Államok

 

         A Kálvin Egyházkerület az egyetlen egyházkerület a Krisztus Egyesült Egyházán belül, amely nem egy államhoz kötött Amerikában. Gyülekezeteink tagsága főleg a Kárpát-medencei magyarokból, illetve magyar –másod, harmad negyed generációs– leszármazottakból áll. Egyházkerületünk gyülekezetei a Szentíráson alapuló református –kálvinista– hitet vallják. Hitünk konzervatív, Biblia-alapú és Krisztus-központú.  

            Az első –Amerikában megalapított– gyülekezetek a hazai Református Egyház hivatalos tagjai és részei voltak. 1921-ben azonban az Amerikában megalapított magyar református közösségek a Tiffini egyezmény határozata értelmében csatlakoztak az Amerikai Református Egyházhoz (akkori nevén: az Amerikai Német Református Egyház). Több gyülekezet azonban elutasította ezt a csatlakozást és megalakították független egyházkerületüket, amely az Amerikai Magyar Református Egyház néven ismert.

  1. március 14-én alakult meg az Evangéliumi és Református Egyház Magyar Egyházkerülete, mely mind a lutheránus, mind pedig a református tanokat vallotta. 1957. június 25-én az Evangéliumi és Református Egyház Magyar Egyházkerülete egyesült a Kongregacionalista Keresztyén Egyházzal, és ennek eredményeképpen született meg a Krisztus Egyesült Egyháza. Az egyházkerületek államok szerint alakultak ki, melyeket ún. „konferenciáknak” (magyar jelentése: egyházkerület) neveztek el. 1963 júliusában a IV. Generális Zsinat egyetlenegy kivételt engedélyezett, amely nem volt államok szerint földrajzi határokhoz kötve, ez pedig a Magyar Egyházkerület (Magyar Synod) volt, mivel magyar gyülekezeteink az egész Egyesült Államok területén voltak szétszóródva. Ezután a Magyar Egyházkerület saját egyházi törvényeit megalkotva, a Krisztus Egyesült Egyháza Kálvin Egyházkerület nevet vette fel, megtartva az ősi magyar református hitvallást, a szokásokat és a magyar nyelvet.

            A 19-ik század végén és a 20-ik század elején, a világháború, valamint a hazai politikai változások miatt több százezer magyar érkezett vagy menekült ki Amerikába, ahol előbb építettek templomot Istennek, mint házat saját maguknak. A kálvini református tanításokat követve, a Szentírásra, valamint a Heidelbergi Káté és a Második Helvét Hitvallás alapelveire szervezték gyülekezeteiket. Jelenleg Amerika nyolc államában található a Kálvin Egyházkerülethez tartozó magyar gyülekezet és templom. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után, valamint az 1989-es politikai változáskor újabb magyar emigráns hullámok frissítették fel az amerikai magyar református közösségeket.

            A Kálvin Egyházkerület 2019. május 17-én csatlakozott újra a Magyar Református Egyházhoz. Ezáltal hivatalosan ismét egyek lettünk a Protestáns Református hitben, örökségben, elhívásban és szolgálatban a magyar református testvéreinkkel az anyaországban, a Kárpát-medencében és bárhol a világban.

            Egyházkerületünkben jelenleg 20 gyülekezet van a négy (nyugati, tóparti, közép és keleti) egyházmegyében. Gyülekezeteink életében a keresztyén református hit és hagyományok, valamint a magyar kultúrához való ragaszkodás továbbra is töretlenül megvan.

 

https://calvinsynod.org/